Bestaande bouw

Vooroorlogse woningen, een compleet bouwblok, een fabriek of een oude school: klushuizen en transformatiegebouwen vindt u vaak in de grotere steden. Als u er 'doorheen' kijkt, ziet u kansen: één grote loft, een vide, glas in lood, een dakterras, een monumentaal trappenhuis,... U maakt afspraken met de eigenaar en de gemeente. U stopt er al uw creativiteit in en het resultaat is verbluffend. 

  • Hoe pakt u het aan?
  • Waar moet u aan voldoen?
  • Hoe verbouwt u duurzaam en gezond?

klushuis Urbannerdam

Foto: Urbannerdam

Klushuizen

Klushuizen zijn in grote steden soms in de aanbieding. Het gaat om verouderde, vaak vooroorlogse woonblokken waar de corporatie of de gemeente niet meer zo goed raad mee weet. Om nieuwe doelgroepen te trekken worden de woningen voor weinig geld verkocht aan particulieren. Daar staat tegenover dat er veel geld gaat zitten in een volledige renovatie: nieuwe gevels, goed geïsoleerd en nieuwe installaties. Binnen het oude casco maakt u een moderne woning: groot, uniek en vaak middenin de stad.

Informatie voor gemeenten vindt u in de factsheet Klushuizen van het Expertteam Eigenbouw. 

Klushuizen in 4 minuten:

Transformatiegebouwen

Van transformatie is sprake als een gebouw niet alleen wordt verbouwd, maar ook van functie verandert. Samen met andere zelfbouwers koopt u bijvoorbeeld een leegstaand kantoorgebouw, een oude fabriek of een school. Met de gemeente maakt u afspraken over een nieuwe bestemming en binnen het casco van het gebouw maakt u appartementen. De geschiedenis en de bijzondere details van het gebouw maken iedere woning speciaal.

Aan gemeenten die werk willen maken van transformatie bieden de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en het Expertteam (kantoor)transformatie informatie en advies. Zie verder bij gemeenten.