Beheer

Gefeliciteerd! Na oplevering en overdracht bent u de eigenaar van een unieke woning in een uniek project.

  • Uw groep wordt nu een Vereniging van Eigenaren
  • Laat u zich voorlichten over het gebruik van uw woning en de installaties
  • Denk aan beheer en onderhoud
  • De VvE zorgt voor beheer en onderhoud van gezamenlijke delen

hparchitecten kluswoning delfshaven 07 930x400

Foto HP Architecten, kluswoning Delfshaven, Rotterdam

 

Vereniging van Eigenaren

Bij aanpak van klushuizen of een transformatieproject in CPO-verband, wordt het collectief in de beheerfase een ‘gewone’ Vereniging van Eigenaren. Deze heeft een aantal wettelijke taken en verantwoordelijkheden.

Via de VvE kunt u een aantal collectiviteitsvoordelen behalen:

  • Contracten voor reiniging en onderhoud van installaties. Dat geldt vooral voor installaties als mechanische ventilatie, verwarming, een zonneboiler en een warmtepomp. Ook een eventuele lift moet door een professioneel bedrijf worden onderhouden.
  • Verzekeringen voor mogelijke schade aan het gebouw.
  • Planning en uitvoering van buitenschilderwerk en onderhoud van gezamenlijke elementen zoals gebouwinstallaties, verkeersruimten, balkons en dak.
  • Beheer van gezamenlijke voorzieningen.

Meer informatie over VvE's vindt u onder andere bij de Vereniging Eigen Huis.

Gebruik

Laat u zich bij de oplevering voorlichten over het gebruik en het (dagelijkse) onderhoud van de installaties. De branchevereniging van installateurs, Uneto-VNI geeft hierover informatie op mijnhuisinstallatie.nl. Hier kunt u ook uw eigen gebruikshandleiding samenstellen.

Garanties

Mocht u na een tijdje fouten of tekortkomingen aantreffen, dan kunt u het bouwbedrijf daar uiteraard op aanspreken. Voor veel onderdelen, zoals technische installaties en beglazing, gelden bepaalde garantietermijnen en -voorwaarden. Welke garanties precies van toepassing zijn, hangt ook af van het garantiefonds waar de door u gekozen aannemer bij is aangesloten. 

Onderhoud

Wij raden u aan om voor reiniging en onderhoud van installaties een onderhoudscontract af te sluiten. Vooral voor installaties als mechanische ventilatie, een cv-ketel, een zonneboiler en een warmtepomp. Via de VvE kunt u dat collectief regelen.

Buitenruimte

In overleg met de gemeente kunnen soms ook delen van de openbare ruimte door het collectief in beheer worden genomen, bijvoorbeeld een semi-openbare binnentuin of een parkeervoorziening.