Gefeliciteerd! Na oplevering en overdracht bent u de eigenaar van een unieke woning in een uniek project.
Bij aanpak van klushuizen of een transformatieproject in CPO-verband, wordt het collectief in de beheerfase een ‘gewone’ Vereniging van Eigenaren. Deze heeft een aantal wettelijke taken en verantwoordelijkheden.
Via de VvE kunt u een aantal collectiviteitsvoordelen behalen:
Meer informatie over VvE's vindt u onder andere bij de Vereniging Eigen Huis.
Laat u zich bij de oplevering voorlichten over het gebruik en het (dagelijkse) onderhoud van de installaties. De branchevereniging van installateurs, Uneto-VNI geeft hierover informatie op mijnhuisinstallatie.nl. Hier kunt u ook uw eigen gebruikshandleiding samenstellen.
Mocht u na een tijdje fouten of tekortkomingen aantreffen, dan kunt u het bouwbedrijf daar uiteraard op aanspreken. Voor veel onderdelen, zoals technische installaties en beglazing, gelden bepaalde garantietermijnen en -voorwaarden. Welke garanties precies van toepassing zijn, hangt ook af van het garantiefonds waar de door u gekozen aannemer bij is aangesloten.
Wij raden u aan om voor reiniging en onderhoud van installaties een onderhoudscontract af te sluiten. Vooral voor installaties als mechanische ventilatie, een cv-ketel, een zonneboiler en een warmtepomp. Via de VvE kunt u dat collectief regelen.
In overleg met de gemeente kunnen soms ook delen van de openbare ruimte door het collectief in beheer worden genomen, bijvoorbeeld een semi-openbare binnentuin of een parkeervoorziening.