Garantieregelingen

Via een garantiefonds is de afbouw van uw huis gegarandeerd: het huis wordt afgebouwd, ook al zou de aannemer tijdens de bouw of tijdens de latere garantieperiode failliet gaan. Verder bent u verzekerd tegen gebreken als gevolg van ernstige bouwfouten of aantoonbare tekortkomingen, ook als die pas na oplevering aan het licht komen. Met de garantie kunt u bijvoorbeeld de energieprestatie van uw nieuwe woning verzekeren. Soms is dat een vereiste voor de hypothecaire lening. 

Voor aanvraag van de garantie worden het bouwplan en de voorlopige aannemingsovereenkomst naar het garantiefonds gestuurd. Zodra deze het plan heeft geaccepteerd, ontvangt u een garantiecertificaat. Daarna kunt u de aannemingsovereenkomst pas tekenen. 

Garantiefondsen

Er zijn drie garantieregelingen geschikt voor zelfbouw. Deze zijn goedgekeurd door de Stichting GarantieWoning. Kijk bij de verschillende garantiefondsen voor de exacte voorwaarden.

  • Woningborg: regelt financiële en technische waarborgen voor bouwbedrijven en concrete bouwplannen
  • SWK Garantie- en Waarborgregeling: De SWK Garantie- en waarborgregeling voldoet aan de voorwaarden voor het keurmerk van de Stichting GarantieWoning. Hierdoor kan een woning met een waarborgcertificaat van SWK onder Nationale Hypotheek garantie vallen.
  • Stichting Bouwgarant: het grootste keurmerk in de bouw met een kwaliteitscertificaat voor aangesloten bouwbedrijven en een afbouwgarantie voor aangemelde projecten