Energie (installaties)

In een energiezuinig huis kunt u met energiezuinige installaties een tweede stap zetten. Let op dat u een slecht gebouwd huis niet zo gemakkelijk kunt ‘redden’ door er energiezuinige installaties in te zetten. Op deze pagina leest u over:

  • verwarming
  • ventilatie
  • warm water
  • zonne-energie  

Verwarming

Warmtepomp

Een warmtepomp maakt gebruik van restwarmte, ventilatiewarmte, warmte uit de omgeving of warmte uit de grond. Met behulp daarvan zorgt een warmtepomp op een efficiënte manier ervoor dat het huis wordt verwarmd. Een warmtepomp is goed te combineren met lagetemperatuurverwarming. Meestal werkt een warmtepomp op elektriciteit. Als u ook op elektriciteit kookt hebt u geen gasaansluiting nodig.

Warmtekoude-opslag 

Als een warmtepomp gebruikmaakt van de warmte in de ondergrond, wordt dat meestal warmtekoude-opslag genoemd. In de winter wordt de warmte aan de grond onttrokken. In de zomer draait het systeem om: dan wordt warmte aan de woning onttrokken en in de grond gestopt. In een bouwgroep kunt u er voor kiezen een collectieve bodembron aan te leggen.

Het Lente-akkoord heeft in een factsheet over wko-systemen enkele do’s-and-don’ts toegelicht.

Lagetemperatuurverwarming

In een goed geïsoleerd huis is lagetemperatuurverwarming (LTV) mogelijk. Het systeem maakt gebruik van slangen in de vloer (vloerverwarming) en/of de wand (wandverwarming) waardoor warm water stroomt. De lage temperatuur geeft gelijkmatige stralingswarmte af. Het systeem kost weinig energie en levert u veel comfort. Er zijn geen radiatoren nodig zodat er ook minder luchtverplaatsing is. U hoeft ’s nachts of bij afwezigheid niet meer de thermostaat lager te zetten. 

Pelletkachel 

Een pelletkachel werkt door verbranding van houtpellets. Het is een oude techniek, ontwikkeld in Canada. Sinds enige jaren is de toepassing ook in Nederland in opkomst. Het voordeel is, dat houtafval dat anders verloren zou gaan, nu nuttig wordt gebruikt. Het spaart aardgas voor verwarming uit. De toepassing van een pelletkachel wordt daarom aangemerkt als vorm van hernieuwbare energie. Moderne pelletkachels regelen het verbrandingsproces grotendeels automatisch. Het rendement kan oplopen tot 90 procent. Houtpellets zijn op steeds meer plaatsen verkrijgbaar. Let er wel op dat u pellets van de juiste kwaliteit koopt.

Ventilatie 

In een goed geïsoleerd en kierdicht gebouwd huis is ventilatie een must. Er zijn twee systemen waar u uit kunt kiezen:

  • Mechanische ventilatie met mechanische afvoer en natuurlijke toevoer.  via ventilatieroosters in de gevel. Het systeem bestaat uit ventilatieroosters in de gevel, afzuigpunten op verschillende plaatsen in huis en luchtkanalen die naar een centrale ventilatie-unit leiden, vaak op zolder of in een techniekkast. 
  • Balansventilatie met mechanische toevoer én mechanische afvoer. Met dit systeem wordt lucht uit de woning afgezogen. De warmte wordt aan deze lucht onttrokken en door een warmtewisselaar toegevoegd aan de verse lucht die van buiten wordt aangezogen.

Het Lente-akkoord heeft over deze twee systemen een factsheet uitgebracht: Mechanische ventilatie in woningen en Balansventilatie met wtw in woningen.

De publicatie Ventilatiesystemen in energiezuinige nieuwbouwwoningen geeft een overzicht van de belangrijkste ventilatiesystemen in de huidige praktijk en hoe je, zonder expert te zijn op het gebied van ventilatie, kunt bijdragen aan een betere kwaliteit.

De Vereniging Leveranciers van Luchttechnische Apparaten (VLA) is de overkoepelende brancheorganisatie voor fabrikanten, leveranciers en dienstverleners op het gebied van luchttechnische apparaten. Om de kwaliteit van ventilatiesystemen te waarborgen heeft de VLA onder andere de ventilatieprestatiekeuring (VPK) ontwikkeld. Vraag de installateur hiernaar.

Warm water

Zonneboiler

Met een zonneboiler kunt u tapwater verwarmen. De installatie bestaat uit een zonnecollector en een voorraadvat. In de collector wordt water door de zon verwarmd. In een voorraadvat wordt die warmte overgedragen aan drinkwater. De installatie is vaak aangesloten op een combiketel. Die zorgt ervoor dat het water bij gebruik altijd 65 graden is. U hebt altijd warm water, bacteriën krijgen geen kans en u kunt zich niet branden.

Douche-wtw

Met het douchewater verdwijnt ook de warmte in het doucheputje. Met een douche-wtw haalt u die terug. U kunt hiermee maximaal 90 procent van de warmte uit het afvoerwater halen en toevoegen aan de watertoevoer. 

Zonnepanelen (PV)

Zonnepanelen leveren elektriciteit. Via een omvormer (inverter) sluit u de panelen aan op het lichtnet. In huis gebruikt u elektriciteit van de panelen. Wat u tekort komt, wordt aangevuld door het energiebedrijf. Als de panelen meer leveren dan u kunt gebruiken, gaat de rest naar het net. Op de energierekening wordt de teruggeleverde elektriciteit gesaldeerd met uw verbruik. 

Als zonnepanelen goed op het zuiden en niet in de schaduw liggen, kunt u per jaar ongeveer 120 kWh per vierkante meter opwekken. Een zonnepaneel is meestal 1,65 x 1 meter. Met tien panelen heeft u dus ongeveer 2.000 kWh per jaar. Zo’n installatie kost momenteel ongeveer €5.000.