Financieringskansen voor 'wonen met elkaar'

p1000869 Geplaatst op 4 - 5 - 2019

Om het eenvoudiger te maken voor particulieren en sociale ondernemers om kleinschalige woonvormen voor ouderen te financieren is er sinds kort de Stimuleringsregeling Wonen en Zorg, SWZ.

Veel senioren willen in elkaars nabijheid wonen om er te zijn als goede buren, zonder dat er een zorgverplichting bij komt kijken. Een woonvorm zoals een hofje of een appartementengebouw leent zich daar uitstekend voor. Initiatieven komen soms van sociale ondernemers of van CPO-initiatiefgroepen. Financiering, zeker van de aanloopfase om het initiatief op te zetten en concrete plannen te maken is daarbij soms een obstakel.

Het gaat om initiatieven waar voornamelijk 55+ bewoners komen te wonen, die omkijken naar elkaar en in de nabijheid van voorzieningen willen gaan wonen. Van de woningen die ze samen ontwikkelen moet minimaal 25% onder de huurgrens verhuurd worden of onder de NHG grens gerealiseerd worden. En een project moet uit minimaal 5 woningen bestaan. 

Financiering is op 3 sporen mogelijk:

- in de initiatieffase, in de vorm van een subsidie

- in de fase van planontwikkeling, in de vorm van een lening bij één van de deelnemende banken

- in de realisatiefase, in de vorm van een achtergestelde lening

Lees alles over deze SWZ regeling op de website van RVO.

 

Foto: Voormekaar in Boxmeer is zo'n initiatief; 12 appartementen, een gemeenschappelijke ruimte en een meer dan aantrekkelijke tuin. Al bewoond sinds 2007.