Open dag Gemeenschappelijk Wonen

IMGP0002 a Geplaatst op 18 - 5 - 2018

Op zaterdag 19 mei is er weer een Gemeenschappelijk Wonen dag, zowel in Nederland als ook in België, Frankrijk en Italië. Veel woongroepen stellen hun deuren open, met als thema dit jaar ‘Zelfbeheer’.

Huurders- en bewonersorganisaties, woningcorporaties en de gemeente kunnen komen kijken op wat voor manier bewoners zelfbeheer ter hand nemen.

De lijst met deelnemende projecten staat op de site van Gemeenschappelijk Wonen. Het gaat om vrijwel allemaal gerealiseerde projecten. Opvallend is dat de enige twee initiatiefprojecten beiden in Zeeland zijn te vinden, waaronder de Woongaard in Serooskerke, een duurzaam wonen en leven CPO-project.  

Wooncoöperatie

Als een woongemeenschap alle woningen koopt en zelf de huur en het onderhoud regelt is er sprake van volledig zelfbeheer. Dit laatste wordt de wooncoöperatie genoemd en is een vorm die sterk in opmars is. Platform31 organiseert op 28 mei het congres ‘De wooncoöperatie, die komt er wel!’

Het congres blikt terug op vele initiatieven in het Actieprogramma Wooncoöperaties, maar brengt ook nieuwe kansen in beeld. In het regeerakkoord 2017 is de wooncoöperatie aangemerkt als kansrijke oplossing voor problemen op de woningmarkt. Tijdens het congres zal minister Ollongren haar visie en ambities kenbaar maken om de beweging rondom wooncoöperaties voort te zetten en verder uit te bouwen. Alle informatie over dit congres vindt u op de website van Platform31.

 

foto van website De Wandelmeent, Nederlands eerste Centraal Wonen project