Samenbouw in Rotterdam

Overmaas 1 Geplaatst op 14 - 4 - 2017

Overmaas is het nieuwste zelfbouwproject in Rotterdam: circa 65 woningen tussen de Laan op Zuid en de Hilledijk. De woningen worden volgens het principe van ‘samenbouw’ gerealiseerd. Dat is CPO waarbij een team van architecten alle technische en procesmatige zaken regelt.

Het project wordt gerealiseerd op het terrein van een voormalige RET-remise. De woningen worden in drie deelprojecten gebouwd: Ouverture, Overtuin en Overmaat. De woningen verschillen in grootte van 65 tot maar liefst 365 m2 en zijn gesitueerd aan een laan, een dijk of een plantsoen. De VON-prijzen lopen uiteen van 175.000 tot 500.000 euro. Sommige woningen hebben een eigen of een gezamenlijke tuin.

Samenbouw combineert volgens de initiatiefnemers het beste van zelfbouw met de ervaring van professionele partijen. Er is geen ontwikkelaar. Voor ieder deelproject wordt een aparte bouwgroep opgericht. De bouwgroep én het architectenteam ontwerpen en bouwen het project. Tegen kostprijs en binnen de planning die onderling wordt afgesproken. Ieder lid is direct betrokken bij het ontwerp en de realisatie van zijn eigen woning, maar hoeft zich niet te bekommeren om alle praktische en technische zaken die daarbij komen kijken. Dat doen de architectenteams.

Wie mee wil doen aan samenbouw in Overmaas, kan lid worden van een bouwgroep. Omdat er geen ontwikkelaar is die de kosten tijdens de voorbereiding voorschiet, wordt van de bouwgroepleden al tijdens de ontwikkeling een financiële bijdrage verwacht. Die wordt later met de koopsom verrekend.

Kijk voor meer informatie op www.overmaas-wonen.nl