terug naar overzicht

Type project: Nieuwbouw met een groep
Plaats: Wijk en Aalburg
Gemeente: Aalburg
Provincie: Noord-Brabant
Oplevering: 2012


Aalburg, Bloklandterrein

Type project: Projecten
Plaats: Wijk en Aalburg
Gemeente: Aalburg
Provincie: Noord-Brabant
Oplevering: 2012

Op het Bloklandterrein in Wijk en Aalburg worden negen SIR-55+-woningen naar wens van de uiteindelijke bewoners gerealiseerd. Geïnteresseerden kunnen kiezen om de woning te huren, met eventueel een koopoptie.

De woningen zijn bedoeld voor deelnemers van de Stichting Initiatieven Realisatie 55+ Woningbouw (SIR-55). Deze stichting is twintig jaar geleden ontstaan vanuit een initiatief van drie echtparen, die zich destijds niet konden vinden in het woningaanbod voor 55-plussers. Men wilde maatwerk en zelf invloed uitoefenen op het ontwerp en de inrichting van de woning en woonomgeving. Een inventarisatie van hun eigen woonwensen resulteerde in een Programma van Eisen, dat nog steeds het uitgangspunt vormt voor de woningen van SIR-55.

In Wijk en Aalburg was het initiatiefnemer Rinus Verhoeven die de gemeente Aalburg benaderde met het verzoek een stuk grond beschikbaar te stellen voor de bouw van negen SIR-55 woningen die door de kopers in nauw overleg met de architect ontworpen zouden worden naar hun eigen wensen. Vijf jaar lang was hij op zoek naar deelnemers voor de bouw van de woningen. Op 20 oktober 2011 ging de eerste paal de grond in. SIR-55 heeft de toekomstige bewoners begeleid en geadviseerd in het traject van ontwerp tot oplevering. Arie Teeuwen van SIR-55 noemde Rinus Verhoeven de ‘onvermoeibare trekker’ van het project en de medewerking van de gemeente Aalburg noemde hij ‘een voorbeeld voor andere gemeenten’. Wethouder Loes Lijmbach zegt ervan overtuigd te zijn dat er een fase is tussen het gezinsleven en een leven als senior: ‘Deze woningen zijn daarvoor ideaal’.

De vijf woningen uit de eerste fase zijn allemaal verkocht en opgeleverd. Er zijn nog drie woningen in de tweede fase beschikbaar. De tweede fase moet nog gebouwd worden. De resterende woningen worden gerealiseerd onder de noemer “nu huren en later kopen”.