terug naar overzicht

Type project: Bestaande bouw
Plaats: Amsterdam
Gemeente: Amsterdam
Provincie: Noord-Holland
Oplevering: 2017


Amsterdam, Klussen op de Klarenstraat

Type project: Projecten
Plaats: Amsterdam
Gemeente: Amsterdam
Provincie: Noord-Holland
Oplevering: 2017

In Amsterdam Nieuw-West hebben 30 huishoudens een typische portiekflat uit 1952 getransformeerd tot een gebouw met woningen van 45 tot 200 m2. Een gemengde groep van leeftijden en achtergronden kreeg hier een appartement op maat, net buiten de ring van Amsterdam. Van twintiger tot vijftiger, van gezin tot alleenstaand en van operazanger tot ingenieur tot conservator.

De portiekflat ligt aan de U.J. Klarenstraat in de Staalmanpleinbuurt (voormalige Slotervaart) in Amsterdam Nieuw West, ook wel bekend als de Westelijke Tuinsteden. De flat kan model staan voor de vele duizenden naoorlogse portiekflats in Nederland. Deze woningen, ooit gebouwd om in de woningnood na de Tweede Wereldoorlog te voorzien, zijn nu vaak bouw- en woontechnisch verouderd. De CPO-groep laat zien hoe dergelijke flats een tweede leven kunnen krijgen.

De flat is gebouwd in 1956 en ontworpen door Ernest Groosman, met garages en bergingen in de plint en kleine, eenvormige appartementen van 75 m2 aan weerskanten van de trappenhuizen. De transformatie is uitgevoerd in opdracht van dertig kopers. Initiatiefnemer van het project was woningcorporatie De Alliantie. Het project is begeleid door Urbannerdam en Van Schagen architecten. De renovatie is uitgevoerd door Slokker Bouw.

In 2012 is de werving van deelnemers gestart. Kopers hadden volgens het ‘Tetris-concept’ de vrijheid om hun woning samen te stellen uit blokjes van 30 en 45 m2. De oorspronkelijke garages en bergingen in de plint zijn herontwikkeld tot woonruimte met tuinen aan de achterzijde. Het casco is gezamenlijk aangepakt op basis van een kwalitatief programma van eisen vanuit De Alliantie en aangevuld door de kopersgroep. De kwaliteit na renovatie is hoog, met energielabel A (was G), nieuwe aluminium kozijnen, dakterrassen en balkons. De afbouw van de woningen is door de kopers individueel gedaan. Sommigen hebben daarbij veel uitbesteed, anderen deden veel zelf.

De Klarenstraat was het eerste collectieve klushuizenproject van Amsterdam. NRC duidt het project als een eerste stap van de Amsterdamse Creative Class over het spoor en de A10 vanwege de combinatie van een gunstige ligging, scherpe prijsstelling en geboden vrijheid. Dankzij dit project woont er nu een doelgroep in Slotervaart die er anders niet gauw was gaan wonen. Het project is voor diverse prijzen genomineerd, zoals de Zuiderkerkprijs 2014; de ARC14 award; de Gulden Feniks en was winnaar van de Gouden A.A.P. vakjury prijs. Op 16 januari 2017 kreeg het project bezoek van minister Stef Blok.