terug naar overzicht

Type project: Nieuwbouw met een groep
Plaats: Amsterdam
Gemeente: Amsterdam
Provincie: Noord-Holland
Oplevering: 2007


Amsterdam, Vrijburcht

Type project: Projecten
Plaats: Amsterdam
Gemeente: Amsterdam
Provincie: Noord-Holland
Oplevering: 2007

Vrijburcht is een bijzonder CPO-project op IJburg met een mix van koopwoningen, bedrijfsruimten, zorgwoningen, een eetcafé, een (film)theater, kinderopvang, een gezamenlijke binnentuin, een knutselruimte en zelfs een logeerappartement.

IJburg is een groots opgezette stadswijk in wording. Op zes eilanden worden aan de oostkant van Amsterdam ruim 18.000 woningen gebouwd. De toegangspoort tot IJburg wordt gevormd door het Steigereiland. De gemeente Amsterdam bood op dit eiland veel ruimte voor experimenten met woningbouw en stadsontwikkeling. In 2000 leidde dit onder meer tot een prijsvraag voor het beste plan op het gebied van collectief particulier opdrachtgeverschap. De inzending van projectgroep Vrijburcht sprong er uit en kreeg de kans om op eigen initiatief iets moois te bouwen aan een vrijgehouden waterkant.

Vrijburcht heeft een aantal bijzondere woonwensen vervuld voor een grote en diverse groep mensen. Betaalbare woningen in een inspirerende, sociale omgeving, dat was het basisidee. Het open bestemmingsplan van het Steigereiland maakte het plan al gauw erg haalbaar. De groep beschikte daarnaast over een prima eigen netwerk. Zo was een van de drijvende krachten een bewoner met de nodige architectonische ervaring in vergelijkbare projecten. Vanuit de gemeente werd een projectleider actief ingezet. Woonstichting De Key ontfermde zich over drie grote bedrijfsruimten (kinderdagverblijf, café en woongroep De Roef) en zorgde voor een vangnet bij eventueel niet-verkochte woningen.

De ondernemers en bewoners zijn vervolgens op informele wijze gezocht en geselecteerd. De woningen bleven dankzij het hoge aantal deelnemers aantrekkelijk geprijsd voor alle bewoners. Dat was een belangrijk punt, want een merendeel van de huidige bewoners trok weg uit een huurwoning. De overstap naar IJburg betekende voor hen vaak de eerste kans op een koopwoning. Tevens werd ruim 20 procent van de woningen bewust betaalbaar gehouden voor de lagere inkomensgroepen, om zo de sociale diversiteit te waarborgen.