terug naar overzicht

Type project: Nieuwbouw met een groep
Plaats: Apeldoorn
Gemeente: Apeldoorn
Provincie: Gelderland
Oplevering: 2017


Apeldoorn, Groenewoud

Type project: Projecten
Plaats: Apeldoorn
Gemeente: Apeldoorn
Provincie: Gelderland
Oplevering: 2017

De CPO-groep Groenewoud is initiatiefnemer van de bouw van twaalf seniorenwoningen met tuintje, volgens eigen individuele ontwerpen maar in samenhang met elkaar. Levensloopbestendig, onderhoudsvrij en energieneutraal.

De twaalf leden van de CPO-groep Groenewoud zijn senioren die kleiner wilden gaan wonen, maar wel met een tuintje en dicht bij de voorzieningen van de stad. Verder wilden de initiatiefnemers een eigen woningplattegrond bepalen. Met het CPO-project Groenewoud is dat gelukt.

In een tijdsbestek van drie jaar is een bijzonder project ontwikkeld en gebouwd. De woningen en de kavelindelingen zijn ontworpen door Arnoo Holleman (Architectengroep Gelderland). Er is gekozen voor een moderne architectuur met platte daken: één vrijstaande woning, één tweekapper en drie groepjes van drie woningen. De woningen zijn grotendeels gelijkvloers. Verder zijn de woningen zoveel mogelijk energieneutraal en onderhoudsvrij. Er zijn natuurlijke materialen gebruikt en er is een groene en duurzame omgeving tot stand gekomen. Het belangrijkste is misschien wel, dat er een hechte buurt is ontstaan. De bewoners zijn er voor elkaar als goede buren. In de toekomst sluiten de bewoners niet uit om samen zorg in te kopen.

Wat andere initiatiefnemers van dit project kunnen leren is dat je in je rol als opdrachtgever heel ver kunt gaan in je eigen en gezamenlijke ambities hoe je wilt wonen. Belangrijke voorwaarde is dat je samen een onafhankelijke begeleider aantrekt, een begeleider die je vertrouwen geeft en veel kennis heeft van woningbouwontwikkeling en de belangen van en het overleg met gemeente en partijen in het bouwproces.