terug naar overzicht

Type project: Nieuwbouw met een groep
Plaats: Apeldoorn
Gemeente: Apeldoorn
Provincie: Gelderland
Oplevering: 2011


Apeldoorn, Zonne Entree

Type project: Projecten
Plaats: Apeldoorn
Gemeente: Apeldoorn
Provincie: Gelderland
Oplevering: 2011

In de Apeldoornse uitbreidingswijk Groot Zonnehoeve is een CPO-project gerealiseerd met twintig grote woningen in vier typen. De woningen hebben een bijzondere architectuur op basis van staalframebouw.

De drie oprichters van de vereniging Zonne Entree hadden een gemeenschappelijke doelstelling voor ogen: ze wilden ‘gewoon’ huizen die ze praktisch, economisch én mooi zouden vinden. En dat in een kindvriendelijke wijk, samen met andere startende gezinnen. Om dat voor elkaar te krijgen, volgden ze eerst een bouwcursus voor particulier opdrachtgeverschap, georganiseerd door de gemeente Apeldoorn en het plaatselijke architectuurcentrum. Daarna gingen ze op zoek naar de juiste locatie en een geschikte architect.

De locatie waar ze aanvankelijk belangstelling voor hadden liepen ze helaas mis, maar de gemeente bood een interessant alternatief: een stuk grond van 1500 m2 aan de oostkant van de nieuwe wijk Groot Zonnehoeve. Deze laatste kavels in het luxe gedeelte van de wijk boden plaats aan 20 woningen. De kernleden hadden vervolgens geen enkele moeite om nieuwe leden te werven. Sterker nog, de reservelijst oversteeg ruimschoots het aantal woningen.

In opdracht van de vereniging heeft Courage Architecten een ontwerp gemaakt met drie sferen waaruit de bewoners konden kiezen: van jaren dertig tot modern. Ter versterking van het gemeenschappelijke gevoel is er binnen de sferen gelet op de onderlinge samenhang van de woningen. Verder zijn er een aantal vrije opties, zoals een extra etage, garage en/of een uitbouw. Om het bijzondere karakter van De Zonne Entree te onderstrepen, kozen de leden voor woningen in staalframebouw in plaats van een traditionele bouw. Er zijn twintig woning in vier basisvarianten gebouwd: twaalf twee-onder-een-kapwoningen, twee vrijstaande woningen, vier tussenwoningen en twee hoekwoningen. Ook al is iedere woning anders en heeft de wijk een gevarieerd en speels karakter, door de gezamenlijke keuzes oogt het toch als een eenheid.