terug naar overzicht

Type project: Nieuwbouw met een groep
Plaats: Culemborg
Gemeente: Culemborg
Provincie: Noord-Brabant
Oplevering: 2009


Culemborg, Eva Lanxmeer

Type project: Projecten
Plaats: Culemborg
Gemeente: Culemborg
Provincie: Noord-Brabant
Oplevering: 2009

Een onderdeel van de ecologische wijk Eva Lanxmeer in Culemborg is een CPO-project met achttien kaswoningen. De woningen blinken uit in duurzaamheid.

Bij het ontwikkelen van de wijk Eva Lanxmeer is een hoge mate van differentiatie nagestreefd. Zowel koop als huurwoningen, eengezinswoningen, vrijstaande woningen en appartementen kregen hier een plek toegewezen. In dat verband werd er ook ruimte gereserveerd voor een CPO-initiatief. Er zijn zes huizen door de bewoners zelf ontwikkeld. Het is opvallend project: drie rijen van zes huizen met woon- en werkruimten, waaroverheen een kas geplaatst is. 

De woningen zijn ontworpen door KWSA Architecten. Door de bescherming van de kas worden de terrassen op de begane grond en de verdieping een groot deel van het jaar gebruikt. Het totale gebruiksoppervlak wordt hierdoor aanzienlijk uitgebreid. De kas vormt zowel bij koud weer als bij warmte een thermische buffer, wat het energieverbruik en de leefbaarheid in huis ten goede komt. Door de zon voorverwarmde lucht in de kas wordt gebruikt voor de ventilatie. Verder dient de kas als drager voor PV-panelen en zonnecollectoren.

Door de vrijstaande situering van de woningen in de kas zijn er aan drie zijden van het huis overdekte tuinen en terrassen. De overdekte buitenruimten bieden verschillende gebruiksmogelijkheden. Door de kas blijft de buitenruimte warm(er). Daarnaast kon er, doordat het huis in een kas staat en er geen rekening gehouden hoeft te worden met regen en wind, gekozen worden voor een bijzondere materialisering en uitwerking. Natuurlijke materialen met een eenvoudige detaillering waren hierbij de uitgangspunten.

De kaswoningen hebben een gebruiksoppervlakte van 185 tot 305 m² (inclusief de kasruimte). De drie rijen kaswoningen zijn in drie fasen opgeleverd, respectievelijk in 2002, 2005 en 2009. Bij opleveringen van de eerste rij bedroegen de stichtingskosten, inclusief installaties en grond €240.000 tot €400.000 per woning.