terug naar overzicht

Type project: Nieuwbouw met een groep
Plaats: Driessen
Gemeente: Hilvarenbeek
Provincie: Noord-Brabant
Oplevering: 2012


Diessen, Toekomstig Wonen

Type project: Projecten
Plaats: Driessen
Gemeente: Hilvarenbeek
Provincie: Noord-Brabant
Oplevering: 2012

De starters van Vereniging Toekomstig Wonen Diessen hebben binnen een uitbreidingslocatie van Diessen in eigen beheer een stedenbouwkundig plan ontwikkeld en 26 woningen gerealiseerd.

Vroonacker 3 is een gedeelte van een uitbreidingslocatie aan de westkant van het Brabantse Driessen. In dit gebied is door de startersvereniging Toekomstig Wonen Diessen een stedenbouwkundig plan ontwikkeld waarbinnen uiteindelijk 26 woningen zijn gebouwd.

Samen met de architect is een slimme verkaveling van het plan en een slim uitbreidbaar woningtype bedacht. De woningen zijn in drie maten gebouwd en zijn uitbreidbaar. De basiswoning is de M-variant. Een uitbouw op de begane grond levert de L-variant en een uitbreiding van de eerste verdieping levert de XL-woning. Daarnaast zijn de woningen  uit te breiden met opties als uitbouw en dakkapel. Op deze manier blijkt het mogelijk om zeer betaalbaar voor alle starters is zo naar budget een woning te realiseren.

Bouwen In Eigen Beheer (BIEB) heeft bij dit project het hele voortraject begeleid en heeft ook de procesbegeleiding voor haar rekening genomen. Het project is van de grond af aan opgebouwd door de bewoners zelf. Het eerste initiatief lag bij de dorpsraad en de starters. Naast de woningen heeft deze groep ook zelf de straatnamen bedacht, hebben ze een buurt- en carnavalsvereniging opgericht, en zijn de eerste kinderen inmiddels geboren.