terug naar overzicht

Type project: Nieuwbouw met een groep
Plaats: Eindhoven
Gemeente: Eindhoven
Provincie: Noord-Brabant
Oplevering: 2016


Eindhoven, Cohousing Strijp-R

Type project: Projecten
Plaats: Eindhoven
Gemeente: Eindhoven
Provincie: Noord-Brabant
Oplevering: 2016

Het project Cohousing Strijp-R is een bijzonder buurtje met vijftien woningen op het terrein van de voormalige beeldbuisfabriek van Philips in Eindhoven. Kern van het project is gemeenschappelijk wonen.

Het project Cohousing Strijp-R is opgestart vanuit de gedachte dat het mogelijke moet zijn om op een andere manier samen te wonen in een buurtje. Cohousing duidt op een vorm van gemeenschappelijk wonen. Het is natuurlijk aan de bewoners in hoeverre zij dit gemeenschappelijke willen invullen. Binnen het collectief is besloten om vijftien woningen te ontwikkelen voor een veertien huishoudens. Daarmee is er ruimte voor een gemeenschappelijke ruimte/appartement. Ook is er een gemeenschappelijk terras in een tuin, een klusruimte en gedeelde fietsenstalling en berging.

Het ruimtelijk ontwerp is zodanig dat het enerzijds zoveel mogelijk een gemeenschapsgevoel bevordert en anderzijds voldoende privacy waarborgt. Het resultaat is een hoogwaardige woonomgeving in een moderne, sculpturale architectuur en met een integraal duurzaam en collectief karakter. In de straat zijn geen auto's. Parkeren gebeurt aan de rand, zoals je ook wel in vakantieparken ziet. 

De droom en inzet van de leden van Cohousing Strijp-R is verder gegaan dan alleen het neerzetten van een huis: een eigen woonplek in een stedelijke, veilige, sociale en ecologische omgeving. De groep bestaat uit mensen van diverse leeftijden, beroepen en afkomst. Het project is een goed voorbeeld van een CPO-initiatief waar niet alleen een woning wordt gebouwd, maar waar met elkaar een buurt wordt gevormd waar iedereen elkaar al kent.