terug naar overzicht

Type project: Nieuwbouw met een groep
Plaats: Groningen
Gemeente: Groningen
Provincie: Groningen
Oplevering: 2010


Groningen, Achter de Reitdijk

Type project: Projecten
Plaats: Groningen
Gemeente: Groningen
Provincie: Groningen
Oplevering: 2010

Op een voormalig voetbalveld in Paddepoel-Zuid (Groningen) is een CPO-project met 27 woningen gerealiseerd. De zelfbouwgroep heeft de woningen gebouwd én de groene buitenruimte ontworpen.

De gemeente wilde op deze locatie zeer energiezuinige woningen. Dat sloot aan bij de wensen van een bewonersinitiatief om in eigen beheer een project te realiseren. Na een kleine valse start waarbij het ontwerp van de aanvankelijk door de vereniging gekozen architect niet kon aansluiten op de wensen, hebben de bewoners Moriko Kira gekozen om in hoog tempo te komen tot een concreet ontwerp.

Aan de ene kant van de straat zijn rijwoningen met een verspringende gevellijn gebouwd. Aan de andere kant staan twee-onder-een-kapwoningen. De diepe voortuin van de rijwoningen en de verspringingen in de gevels zorgen samen voor een groen karakter en een levendig straatbeeld. De bewoners kozen zelf hun eigen pakket aan duurzame maatregelen. In 2010 zijn de huizen opgeleverd. De VON-prijzen lagen bij oplevering in 2010 tussen €230.000 en €500.000.

De groencommissie van de bewonersvereniging maakte zich tijdens het project sterk voor een collectief tuinontwerp. Tijdens een workshop en tuinspreekuren gaven alle bewoners hun wensen aan. Landschapsarchitect Marnix Tavenier is vervolgens ingeschakeld om de straat en het aanliggende park vorm te geven. Dit bewijst maar weer dat een CPO-project vaak meer betekent dan alleen het invullen van een locatie met woningen; ook aan de omgeving wordt veel aandacht besteed.