terug naar overzicht

Type project: Nieuwbouw als particulier
Plaats: Leiden
Gemeente: Leiden
Provincie: Zuid-Holland
Oplevering: 2014


Leiden, Nieuw Leyden

Type project: Projecten
Plaats: Leiden
Gemeente: Leiden
Provincie: Zuid-Holland
Oplevering: 2014

Op een binnenstedelijk terrein, ooit slachthuis en energiebedrijf, is binnen een strakke verkaveling op grote schaal en in hoge dichtheid gebouwd door particulieren. Er is een zeer gevarieerde buurt ontstaan.

Dat particulier opdrachtgeverschap niet alleen in het buitengebied plaatsvindt en vrijstaande huizen oplevert laat Nieuw Leyden duidelijk zien: particulier opdrachtgeverschap is ook in binnenstedelijke herontwikkelingsgebieden mogelijk. Het gaat om een nieuwe woonbuurt aan de noordkant van de binnenstad van Leiden op de plaats van een voormalig slachthuis. De buurt is gerealiseerd volgens het principe ‘verenigd particulier opdrachtgeverschap’. Het project is begeleid door het bureau Primavilla.

De opdrachtgevers van het project hebben gezamenlijk een ondergrondse parkeergarage gebouwd, die tevens de fundering van de huizen vormt. Voor het ontwerp van de woningen heeft iedere deelnemer een eigen architect gekozen. De architectuur van Nieuw Leyden is daardoor uniek en zeer gevarieerd. Samenhang is bereikt door het stedenbouwkundig plan van MVRDV. Dit plan bevat onder meer een bouwenvelop waarin per kavel een maximale breedte, diepte en hoogte is bepaald. Naar buiten stekende delen zijn niet toegestaan en de kavel moet over de volle breedte bebouwd zijn. Voor de gevel van een woning is één hoofdmateriaal voorgeschreven. Binnen deze contouren van het stedenbouwkundig plan mocht er welstandsvrij gebouwd worden.

In de realisatiefase is de ruwbouw van de (geschakelde) woningen gezamenlijk aanbesteed. Hierdoor is één bouwstroom ontstaan en zijn kosten bespaard. In de afbouw heeft iedere bewoner zijn eigen aannemer gekozen.

De kleinschalige woonstraten zijn autovrij. Doordat de bewoners de openbare ruimte zelf hebben ingericht, is het beeld van een afwisselende en levendige buurt nog verder versterkt.