terug naar overzicht

Type project: Nieuwbouw met een groep
Plaats: Olst
Gemeente: Olst-Wijhe
Provincie: Overijssel
Oplevering: 2014


Olst, Aardehuizen

Type project: Projecten
Plaats: Olst
Gemeente: Olst-Wijhe
Provincie: Overijssel
Oplevering: 2014

In Olst is een ecowijk met 23 aardehuizen en een gemeenschaps gerealiseerd. Een aardehuis is geheel zelfvoorzienend en goeddeels opgebouwd uit lokaal aanwezige grondstoffen en hergebruikte bouwmaterialen.

Het project is een initiatief van de vereniging Aardehuis Oost-Nederland. De vereniging volgde hiermee het voorbeeld van het Amerikaanse Earthship principe. In opdracht van de vereniging zijn de woningen ontworpen door Michel Post (ORIO Architecten). Naast het ontwerp is de uitvoering bijzonder. De bewoners hebben gedurende 2,5 jaar één dag per week mee gebouwd. Daarnaast hebben honderden vrijwilligers onder leiding van drie bouwcoördinatoren de wijk vormgeven. De huizen zijn casco opgeleverd. Afbouw en inrichting doen de bewoners zelf.

De aardehuizen zijn een schoolvoorbeeld van milieubewust en duurzaam bouwen en wonen. Alle milieuaspecten komen in deze vernieuwende en tegelijkertijd simpele bouwmethode aan bod. Door hergebruik van bouwmaterialen is het schadelijke effect op het milieu al in de bouwfase minimaal. Naast hergebruikte materialen zoals autobanden zijn ook strobalen, stampleem en leemstenen toegepast. Daarnaast zijn de woonhuizen geheel zelfvoorzienend. Daarmee is ook het milieueffect in de exploitatiefase minimaal. Er is geen aansluiting voor elektriciteit, gas, water en riool. De huizen maken gebruik van passieve zonne-energie, PV-panelen en zonnecollectoren. Gezuiverd grondwater wordt gebruikt als drinkwater. Iedere woning heeft een composttoilet. Een helofytenfilter zuivert grijs afvalwater.

De aardehuizen zijn aan drie zijden omgeven door een aarden was. Dat maakt de landschappelijke inpassing eenvoudig. De huizen dragen bij aan een groene en natuurlijke overgang tussen stad en platteland. Passanten zien alleen de rode daglichtkoepels die boven de groene heuveltjes uitsteken. Het eerste aardehuis is in 2013 opgeleverd. In 2015 was het laatste huis klaar.