terug naar overzicht

Plaats: Rotterdam
Gemeente: Rotterdam
Provincie: Zuid-Holland
Oplevering: 2017


Rotterdam, CPO Hooidrift

Type project: Projecten
Plaats: Rotterdam
Gemeente: Rotterdam
Provincie: Zuid-Holland
Oplevering: 2017

Aan de Rotterdamse Hooidrift ontwikkelen veertien huishoudens hun eigen woning: twaalf rijwoningen en twee bovenwoningen op een parkeergarage. De plattegronden zijn bijzonder en erg verschillend van elkaar. Geen woning is hetzelfde.

De kavel lag al zo’n twaalf jaar braak. Het was één van de laatste bouwkavels tussen de Mathenesserlaan en de Heemraadssingel in het Nieuwe Westen (Rotterdam). Op de locatie maakte de relatieve korte afstand tot de achterburen het aantrekkelijk om ondiepe huizen te bouwen die extra breed zijn, eveneens resulterend in een extra brede tuin. Na een  schetsplan waarbij vier van de veertien plattegronden zijn ontworpen, is een gevelsysteem ontworpen dat de diversiteit van de verschillende woningtypes zichtbaar maakt en tegelijk past bij  het negentiende-eeuwse straatbeeld. 

De leden van de CPO-groep hebben hun woonwensen vormgegeven. Dit heeft geresulteerd in duurzame woonhuizen met een persoonlijk en architectonisch uitgesproken karakter.

De woningen zijn ontworpen door SUBoffice. Urbannerdam heeft de kopersvereniging begeleid bij de ontwikkeling van het project en bij de onderhandelingen met de gemeente.

Op 3 januari 2017 is de Rotterdam Architectuurprijs aan het project toegekend.

 

‘CPO Hooidrift laat zien dat Rotterdam ook gezinnen op nieuwe manieren de ruimte kan bieden. De jury is overtuigd van het belang van dit soort coöperatieve projecten in de stad en vindt dat CPO Hooidrift een schitterend voorbeeld stelt. Zij is ervan doordrongen dat de werkvorm van collectief opdrachtgeverschap om doorzettingsvermogen vraagt. De individuele wensen van de eigenaren zijn van groot belang en wegen zwaar, maar ze bewijzen alleen dán hun waarde als de kwaliteit van het geheel klopt – als architectonisch ensemble en passend op de plek. CPO Hooidrift is geen icoon, maar wel een iconisch project in zijn betekenis voor de stad.’

Juryrapport Architectuurprijs 2017