terug naar overzicht

Type project: Nieuwbouw met een groep
Plaats: Rotterdam
Gemeente: Rotterdam
Provincie: Zuid-Holland
Oplevering: 2007


Rotterdam, Folkert Elsingastraat

Type project: Projecten
Plaats: Rotterdam
Gemeente: Rotterdam
Provincie: Zuid-Holland
Oplevering: 2007

In Het Lage Land (Rotterdam-Alexander) heeft een kopersvereniging negen grote gezinswoningen gebouwd. Het project realiseert woonkansen voor mensen met midden en hogere inkomens in deze wijk.

De initiatiefnemers stelden zich ten doel in de stad te blijven wonen. Ze wilden echter wel beschikken over veel en naar eigen inzicht ingedeelde woonruimte. In de stad is dat op de reguliere woningmarkt moeilijk te vinden. Een CPO-project biedt die mogelijkheid wel. De gemeente wilde de groep steunen omdat het bijdraagt aan woonkansen voor mensen met midden en hogere inkomens. Een locatie van ruim 2000 m2 werd in principe beschikbaar gesteld. De groep heeft zich daarop georganiseerd in de Kopersvereniging Folkert Elsingastraat. De vereniging heeft vervolgens bureau Bouwen In Eigen Beheer (BIEB) gevraagd hen bij te staan in het verdere proces. Akropolis Architecten is uitgekozen om de woningen te ontwerpen.

Er is een ontwerp gemaakt van drie robuuste, vierkante bouwblokken, ieder bestaande uit drie geschakelde woningen. Het zijn grondgebonden woningen in drie bouwlagen, uitgevoerd in rode en donkergrijze baksteen. De woningen variëren in woonoppervlakte van 225 tot 250 m2. De inhoud van de woningen is gemiddeld 805 m3. De woningen hebben een kleine tuin rondom. De VON-prijs van de woningen was bij oplevering in 2007 gemiddeld €328.000.