terug naar overzicht

Type project: Nieuwbouw met een groep
Plaats: Tilburg
Gemeente: Tilburg
Provincie: Noord-Brabant
Oplevering: 2014


Tilburg, Houbenstaete

Type project: Projecten
Plaats: Tilburg
Gemeente: Tilburg
Provincie: Noord-Brabant
Oplevering: 2014

Het project “Houbenstaete” is een mooie variant op het thema CPO omdat het een herbouw van een te slopen flatgebouw betreft. Terugkerende en nieuwe huurders van de buurt Jeruzalem in Tilburg hebben in verenigingsverband, samen medezeggenschap gekregen in dit project.

De gekozen aanpak in dit herstructuringsproject (sloop en nieuwbouw) is door Bouwen in Eigen Beheer (BIEB) voorgesteld aan Woningcorporatie TIWOS en uiteindelijk overgenomen. Na een periode van projectvoorbereiding samen met TIWOS is de procesbegeleiding van de Vereniging van Toekomstige Huurders “Houbenstaete” door BIEB ter hand genomen. De architectuur was in handen van Groosman en partners uit Rotterdam.

De toekomstige bewoners van het appartementengebouw hebben binnen vooraf gestelde kaders de ontwerpkeuzen mogen maken. Die keuzen werden door architect en procesbegeleider als varianten voorgelegd. De verenigingsbesluiten bepaalden uiteindelijk de richting van het ontwerp. 

Het eindresultaat is een parel voor de buurt geworden: een niet alledaags, zeer energiezuinig appartementengebouw met 54 woningen. Deelnemers konden kiezen uit zes woningplattegronden, en drie balkonvarianten. De naam van het gebouw Houbenstaete (die al snel verbasterd werd tot Hoebestaat’t) is zelfgekozen. De baksteen, de balkons en galerijen eveneens.