terug naar overzicht

Type project: Nieuwbouw met een groep
Plaats: Utrecht
Gemeente: Utrecht
Provincie: Utrecht
Oplevering: 2017


Utrecht, Marktmeesters

Type project: Projecten
Plaats: Utrecht
Gemeente: Utrecht
Provincie: Utrecht
Oplevering: 2017

Op het terrein van de vroegere Veemarkthallen in Utrecht, de vernieuwende, duurzame woonwijk Veemarkt, heeft MarktMeesters, een bouwgroep van 50-plussers een woongebouw met tien appartementen gerealiseerd.
(Afbeeldingen: JWG Architecten)

De nieuwe duurzame woonwijk Veemarkt ligt aan de oostkant van de stad Utrecht. Goed bereikbaar vanuit de stad, maar ook dichtbij het buitengebied tussen Utrecht en De Bilt. De gemeente Utrecht heeft één kavel voor CPO bestemd. Hier heeft Jan Wijnand Groenendaal (JWG Architecten) het initiatief genomen om een appartementengebouw voor senioren in CPO-verband te realiseren. Hij heeft deelnemers geworven die de stichting MarktMeesters hebben opgericht. Deze stichting fungeerde als opdrachtgever.

De stichting heeft samen met de architect het plan verder uitgewerkt. Voor de bouw heeft de groep voor een lokale aannemer gekozen: MBB uit Maarssen. Deze heeft het gebouw in opdracht van stichting gerealiseerd. Het project is zonder de voor CPO gebruikelijke achtervang gerealiseerd.

Bijzonder aan het project is het toepassen van het zogenoemde PrivacyPlus. Achter de voordeur is alles privé. Wat niet individueel haalbaar was, is gemeenschappelijk gerealiseerd. De architect heeft bij het ontwerpen van de indelingen van de woningen maximaal rekening gehouden met de wensen van de deelnemers. Er zijn daardoor tien verschillende appartementen gebouwd. Alle bijzondere woonwensen, zoals bijvoorbeeld het meenemen van een dierbare onderhuurder naar het nieuwe appartement zijn mogelijk gemaakt.

Door op deze wijze keuzes te maken, is het haalbaar geworden de wensen van de verschillende deelnemers te combineren in gemeenschappelijke voorzieningen. Zo beschikken de bewoners van het nieuwe gebouw over een ontmoetingsruimte, een fitnessruimte, logeerkamer, hobbyruimte en daktuin. Hierdoor is een appartementengebouw gerealiseerd waar mensen ook op hogere leeftijd comfortabel en plezierig kunnen wonen.

Verder is het gebouw zeer energiezuinig met twee op het zuiden gerichte dakvlakken waar 150 PV-panelen zijn geplaatst. Ook is er goede gevelisolatie en drievoudig glas toegepast.