terug naar overzicht

Type project: Nieuwbouw met een groep
Plaats: Meddo
Gemeente: Winterswijk
Provincie: Gelderland
Oplevering: 2006


Meddo, Roetendael-Plus

Type project: Projecten
Plaats: Meddo
Gemeente: Winterswijk
Provincie: Gelderland
Oplevering: 2006

In het dorp Meddo bij Winterswijk zijn weinig woningen voor starters en jongeren beschikbaar. Een groep van vijftien jongeren heeft daar verandering in gebracht.

In het dorp Meddo werden woningen gebouwd die voor starters niet betaalbaar waren. Jongeren zijn daardoor vaak genoodzaakt om naar de omliggende plaatsen te vertrekken. Eén van de leden van de dorpsraad nam vervolgens het initiatief om met enkele geestverwanten op excursie te gaan naar een CPO-project in Casteren in het Noord-Brabantse Bladel. Dat leverde voldoende inspiratie op voor een eigen project. Op verschillende manieren zijn de initiatiefnemers vervolgens op zoek gegaan naar medestanders: via de dorpsraad, door het organiseren van een informatieavond en door in een enquête te vragen wie er geïnteresseerd zou zijn in een koopwoning. Halverwege 2005 heeft de groep zich georganiseerd in de kopersvereniging Meddo: allemaal geïnteresseerde mensen die ook écht iets wilden doen. De gemeente Winterswijk schatte het belang van betaalbare starterswoningen op de juiste waarde en ging mee.

De woningen maken onderdeel uit van het uitbreidingsplan Roetendael-Plus. De grond is met behulp van de gemeente verworven van een bouwbedrijf. De bewoners konden zonder extra voorwaarden de grond overnemen. Ook is met de gemeente afgesproken de eerste twee jaar de woning niet te verkopen. De startersgroep heeft een bijdrage gekregen van de provincie Gelderland voor de bouwbegeleiding. In 2009 is het project opgeleverd. De woningen zijn gerealiseerd voor een VON-prijs van 160.000 tot 200.000 euro. De bewoners zijn allemaal betrokken bij het dorp. Ze hebben er hun sociale leven of zijn ernaar teruggekeerd.