terug naar overzicht

Type project: Nieuwbouw met een groep
Plaats: Nijkerk
Gemeente: Nijkerk
Provincie: Gelderland
Oplevering: 2018


Op de website van de vereniging wordt in tekst en beeld verslag gedaan van de ontwikkeling van het project. 

Nijkerk, Woonproject Holkerbeek

Type project: Projecten
Plaats: Nijkerk
Gemeente: Nijkerk
Provincie: Gelderland
Oplevering: 2018

De Vereniging Woonproject Holkerbeek heeft het eerste CPO-project in Nijkerk gerealiseerd: een wijkje met 20 woningen. De woningen (vier vrijstaande, vier twee-onder-één-kappers en twee rijen met vier woningen) vormen een eenheid door hun verscheidenheid.

CPO Holkerbeek is meer dan alleen een bouwproject. De initiatiefnemers ontwikkelden een woonwijkje waarin duurzaamheid één van de belangrijkste uitgangspunten was en waarin sociale cohesie gestimuleerd wordt. Een derde doelstelling was een wijk te maken met een gemengde opbouw wat betreft leeftijd van de bewoners en de typologie van de huizen. Aan architectuur is bijzondere aandacht besteed zodat de huizen, ondanks de verschillen, toch een samenhangende wijk vormen. De huizen zijn verschillend, maar wel 'familie' van elkaar. 

Het woonproject is gerealiseerd tussen de Holkerweg en de eeuwenoude Dammersbeek, vandaar de zelfgekozen naam Holkerbeek. De officiële start van de bouw van de eerste 20 woningen in de toekomstige woonwijk Doornsteeg vond plaats op 22 juni 2016. Het totale woonproject is vanaf januari 2018 opgeleverd en bewoond. In juni 2018 vierde men het openingsfeest; het bouwtraject met de aannemer was officieel afgerond, de meeste klussen in huis zijn afgerond en de tuinen staan in bloei. 

De besparing op de ontwikkelkosten, een belangrijk voordeel van CPO, is geïnvesteerd in duurzaamheid en kwaliteit. Dus: meer huis voor je geld. De woningen zijn energiezuinig met een EPC van nul, onder andere dankzij gebruik van warmtepompen. Doordat alle leden en aspirantleden al in een vroeg stadium bij het project werden betrokken, hebben de bewoners nu een duurzame woning die bovendien volledig op ieders wensen aansluit. De diversiteit aan woningen en daarmee samenhangend van de toekomstige bewoners – in de leeftijd van begin 0 tot 85 – is uniek. 

De bewoners hebben samen de uitstraling van de huizen bepaald maar -in samenspraak met de gemeente- ook de inrichting van de wijk als geheel: een brink met veel groen en een boomgaard. De groep heeft hiervoor samengewerkt met een landschapsarchitect.

De vereniging is positief over de gemeente Nijkerk die ruimte heeft gegeven voor dit eerste CPO-initiatief in Nijkerk. Inmiddels zijn meerdere CPO’s actief bij de ontwikkeling van het plangebied Doornsteeg. Van de provincie Gelderland is subsidie ontvangen omdat een aantal woningen onder de Nationale Hypotheekgarantie worden gerealiseerd

 

Tips van de vereniging voor andere CPO's: 

  • Start een (besloten) Facebookpagina voor leden. Het is een handige en snelle manier om informatie te delen over voortgang, bijeenkomsten en oproepen. Ook foto's van het ontwikkel- en bouwtraject kunnen leden en toekomstige bewoners met elkaar delen. 
  • Voor een CPO is een vereniging de goede juridische vorm. Zorg dat er bij de leden van het bestuur voldoende bestuurlijke ervaring aanwezig is. En tijd. Een goede rolverdeling tussen de bestuursleden is zeer belangrijk. Maak als secretaris, penningmeester, voorzitter en andere leden van het bestuur gebruik van elkaars competenties en netwerken. Betrek de leden bij de thema's (Energie & Warmte, Inrichting buitenruimte,...) die met derden uitgewerkt moeten worden. Met elkaar heb je veel denk- en doe-kracht. 
  • Een CPO is veelal een nieuw fenomeen voor de samenwerkingspartners in de bouwketen. En (meestal) ook voor de leden en het bestuur van de CPO. Bespreek dit vooraf met de toekomstige partners met wie je gaat samenwerken. De bereidheid om van elkaar te leren is erg belangrijk. Speel op de inhoud en niet op de man/vrouw. Tussentijds evalueren (en niet pas als het fout is gegaan) is belangrijk voor de verhoudingen, relaties en (werk)plezier. 
  • Realiseer dat het besturen van een CPO-vereniging veel tijd zal kosten. Daar staat tegenover dat je verhoudingsgewijs veel invloed hebt op het resultaat.