terug naar overzicht

Type project: Nieuwbouw met een groep
Plaats: Zwolle
Gemeente: Zwolle
Provincie: Overijssel
Oplevering: 2007


Zwolle, Meanderhof

Type project: Projecten
Plaats: Zwolle
Gemeente: Zwolle
Provincie: Overijssel
Oplevering: 2007

De Meanderhof is een besloten buurtje, ontworpen vanuit een visie op organische architectuur en stedenbouw. Er zijn 52 huur- en koopwoningen gebouwd.

Vriendelijk, veilig en zuinig. Dat zijn de kenmerken die gekozen zijn voor het project Meanderhof in Zwolle, een buurt in de wijk Stadshagen. Het initiatief is genomen door de vereniging Mens en Milieuvriendelijk Wonen Zwolle (MMWZ) volgend op het bewezen succes van De Bongerd in Zwolle-Zuid. De woonvereniging zet zich in voor het gebruik van energiezuinige voorzieningen en van duurzame bronnen zoals zonne-energie. In Stadshagen zijn 52 groene woningen gerealiseerd: 32 koopwoningen en 20 sociale huurwoningen. Ook hier is duurzaam bouwen het sleutelwoord: laag energieverbruik en bewust gebruik van zuinige bronnen en materialen. 

De bewoners hebben veel invloed gehad op de invulling van het project. Na een inventarisatie van de woonvoorkeuren bleek de ene helft aan een hofje, de andere helft aan de straat te willen wonen. Om beide wensen te laten uitkomen, heeft het stedenbouwkundig plan voor Meanderhof de vorm van een Omega gekregen. In de binnenring zijn de woningen relatief eenvoudig aan te passen aan veranderende wensen. Daarnaast is er ook veel aandacht besteed aan de collectieve voorzieningen (fietsenstallingen) en de openbare ruimte (tuinen).
DeltaWonen ontwikkelt de hele wijk, en heeft op basis van een overeenkomst met de vereniging de ontwikkeling en projectleiding gedaan.